Klinker

Klinker är ett material du kan använda dig av både till väggar och golv, då materialets hårda yta är mycket hållbart, reptåligt och lättskött. Dessutom är det riktigt snyggt och skapar en helt annan känsla än en trägolv. Klinker är speciellt vanligt att ha på golv i köket och/eller i badrummet, just för att det är så lättskött. Materialet består av keramiskt bränd lera som sedan blivit formad till en platta. Dessa plattor pusslar man sedan ihop på det vis man vill att dem ska ligga, oftast i ett rakt mönster jämsides med varann, men man kan också skapa olika och unika mönster för att uppnå det där lilla extra. Att ha klinker på väggen funkar även det utmärkt.

>> Köp ditt kökskakel hos Golvpoolen

Skillnaden mellan klinker och kakel är en avsevärt högre täthet i godset hos klinker. En högre täthet i godset ger i sin tur bättre hållbarhet i såväl värme som kyla/frost. Det vill säga, det funkar lite bra att ha utomhus som inomhus och håller för både frost respektive golvvärme. Dock bör man höra med sin kakelbutik vad som behövs om du ska använda dig av klinkers utomhus, då det ibland kan skilja sig mellan olika plattyper samt vilken fog man ska använda sig av för att det ska hålla ordentligt.

Precis som med kakel, finns det många olika varianter på klinkermodeller, både i färg, storlek och mönster. Eftersom att klinker dock används på golv och därav på en stor yta, väljer de flesta en diskret och naturlig färgskala och stil på sitt klinkergolv. Det är till exempel inte så vanligt att lägga klinker som har mönster, i alla fall inte över hela golvet. Vill man kan man givetvis göra ett eget mönster med hjälp av olika stora plattor eller plattor som är i en annan färgskala. Ett sådant mönster gör ditt kök unikt då det inte kommer finnas någon annan som har ett exakt likadant. Dock krävs det en hel del erfarenhet och kunskap för att mönstret ska bli bra och ordentligt gjort, därför kan det vara bra att anlita någon för att göra det åt eller med dig.