Kakla själv

Ett kök kan du förnya på många vis, men att sätta kakel över din diskbänk ger alltid ett särskilt lyft för köket. Har du inte kakel sedan innan får nu köket en finish som du aldrig trodde var möjlig. Byter du dock ut ditt gamla kakel kan du skapa ett modernare kök mer efter din smak. Kakel kan både vara klassiskt och tidlöst men det kan också svänga till starka kulörer, milda pastellfärger eller varför inte med ett fantasifullt mönster. Egentligen är det ingen större svårighet att själv sätta kakel. Då krävs det snarare större mod att knacka ned en gammal kakelbeläggning än att sätta upp ett nytt. Underlaget spelar dock en stor roll för om arbetet tar längre eller kortare tid. Ska du till exempel sätta kaklet på en vägg av gipsskivor, blir underarbetet betydligt mycket enklare än om du har en skrovlig vägg gjord av lättbetong. När du väl fått upp ditt kakel och känner att allt är redo, blir din belöning trefaldig – du får en slitstark köksyta, en yta som är lätt att hålla ren och en snygg inramning och design på ditt kök. Här är en snabb-mall på hur du går till väga för att kakla ditt kök:

>> Köp ditt kökskakel hos Golvpoolen

Planering:
1. Mät upp ytan där du ska sätta ditt kakel.
2. Räkna ut hur mycket material du kommer behöva.
3. Bestäm vilken kakelsort du vill ha.
4. Mät ytan noga för att kunna avgöra vilket mönster ni vill ha och om det är möjligt.
5. Införskaffa kakel och tillbehör som behövs (ett tips är att köpa några kakelplattor extra, ifall det skulle hända att någon/några plattor gick sönder).

Arbetsföljd
1. Skydda de övriga köket (köksbänkar och golv) med plast eller papper.
2. Dra ut spis och ta bort eventuella lister etc.
3. Spackla och slipa underlaget om det behövs.
4. Sätt upp kaklet med hjälp av sättmassa.
5. Foga när kaklet är på plats.
6. Låt torka i några timmar och putsa sedan kakelytan. Sätt sedan dit lister.

Det händer konstant nya saker inom den keramiska industrin, därför är dina valmöjligheter också mycket stora. Du kan välja bland annat högblanka, sidenmatta eller skrovliga kakelytor eller varför inte kakelfärger, som kontrasterar hårt mot din i övrigt ljusa köksinredning. Du kan välja milda pastellkulörer, kanske med avvikande och fantasifullt mönster, eller ett klassiskt blomstermönster i genomgående färgskala. Ja, det går i princip att hitta alla typer av färger och mönster. Kolla till exempel i en inredningstidning för att få inspiration och idéer till vilket kakel just du ska välja. En huvudregel är att välja ett kakel som i både färg och struktur går ihop med övrig färgsättning. Men en sak är säker, en kakelvägg kan garanterat vara första steget till en totalförvandling av ditt kök.