Kakel upp till taket

Med kakel kan man konstruera många olika kreationer både i form, storlek och olika mönster. Nog finns det begränsningar i kaklandet också, men det är mycket man faktiskt kan göra som man inte tror. Då kakel finns i mängder av olika storlekar och färger, är mönster ett säkert koncept att köra på om du vill göra något unikt eftersom att du själv kan välja vad för mönster du ska skapa och hur du väljer att skapa det. Man kan skapa mönster på tre olika sätt – antingen genom olika färgskalor på dina kakelplattor, olika storlekar på din plattor eller både och. Man kan även välja om man vill ha kakel ända upp till taket eller endast till det att köksskåpen börjar. Om man har en ”fristående” köksfläkt, det vill säga att den inte sitter ihop med eller i köksskåpen, kan man till exempel välja att kakla hela vägen upp till taket endast där.

>> Köp ditt kökskakel hos Golvpoolen

Att kakla enda upp till taket är egentligen ingen skillnad mot att endast kakla till köksskåpen, förutom att du här kan komma att behöva en stege som ett ytterligare redskap. Att kakla ända upp till taket ger dig mer utrymme för snygga mönster och ett starkare intryck. Det innebär även att du inte kommer skärma av ditt kök med stora och onödiga köksskåp. Köp istället öppna hyllplan som passar till ditt kökskakel samt övrig köksinredning, och ställ sedan snygga glas, skålar och köksredskap på hyllorna. Både praktiskt, snyggt och ditt kök kommer kännas betydligt mycket större och luftigare.

Många kan tycka att kakel ända upp till taket kan bli ”för mycket” och väljer därför en väldigt diskret och ordinär färg som vit eller svart. Men att kakla i färg och mönster behöver inte alltid bli för mycket om man matchar det med rätt ting. Har du till exempel ett väldigt färglöst kök i övrigt kan detta göra det där lilla extra. Är du fortfarande osäker kan du alltid blanda ett färgglatt kakel med ett kakel i till exempel vitt. Detta gör kaklet lite mer milt, samtidigt som du får in lite andra färgskalor. Här kan du alltid se om det funkar att matcha med till exempel handdukar i samma färg. Har du dock kaklat med endast färg kan det vara bra att hålla en naturlig ton i övrigt då det annars lätt skapas en så kallad ”för mycket”-känsla.

Att kakla hela vägen från golv till tak är kanske inte så vanligt i ett kök, men vanligt förekommande när man talar om badrum. Eftersom kakel är ett mycket slittåligt material som dessutom fungerar bra i våta utrymmen kan du mycket väl kakla i ditt duschhörn utan att behöva tänka på eventuella fuktskador. Det enda viktiga här ära tt du gör ett ordentligt förarbete så att allting blir så tätt som möjligt.